Verloop Crematie

Nadat een dierbare is overleden breekt een drukke tijd aan waarin u de uitvaart moet regelen en niet altijd direct aan het rouwproces toe komt. Gelukkig kan uw uitvaart verzorger u met de meeste zaken helpen en veel mensen hebben zelfs een uitvaart verzekering waardoor het meest voor u geregeld wordt. Uw uitvaart verzorger zal voor u het crematie verloop regelen zodat u zich daar niet mee bezig hoeft te houden.

Het spreekt voor zich dat het verloop van de crematie volgens uw wensen zal gebeuren. U hebt veel mogelijkheden om de crematie naar uw eigen wensen in te vullen maar er zijn altijd een aantal zaken die standaard zijn. Dit is op zich niet zo erg want het laatste waar u behoefte aan hebt is ingaan op alle details. De crematie informatie die uw uitvaart verzorger u verschaft zal er voor zorgen dat u uw dierbare een waardig afscheid kunt geven en u goede herinneringen over kunt houden. Het verschilt per crematorium hoe een uitvaart er uit ziet en wat u daarbij zelf in kunt vullen en bepalen. Op deze pagina gaan wij in op het verloop van de crematie en welke zaken u daarbij veelal zelf kunt invullen.

Mochten bij het crematorium van uw keuze andere mogelijkheden zijn dan wij op deze pagina beschrijven dan kan uw uitvaart verzorger u daar alles over vertellen. Het is ook mogelijk om met uw uitvaart verzorger te overleggen wat uw wensen zijn opdat uw uitvaart verzorger het juiste crematorium bij uw wensen kan zoeken. Dit kan een uitvaart verzorger doen omdat zij weten welke informatie crematie planning mogelijk is. Het is altijd aan te raden een uitvaart verzorger de uitvaart te laten regelen, het is tenslotte hun werk en zij weten waar ze op moeten letten en wat de mogelijkheden zijn.

Volgens het algemene verloop van een crematie zullen alle genodigden opgevangen worden in een wachtkamer alwaar de kapstokken neergezet zijn. Als de genodigden binnen zijn en de plechtigheid gaat beginnen zal een medewerker van het crematorium iedereen naar de aula brengen waar de kist opgebaard staat en soms is er onderweg de mogelijkheid om alsnog afscheid te nemen bij de kist. De plechtigheid die hier plaats vindt zal door uw uitvaart verzorger of een medewerker van het crematorium in goede banen gelid worden nadat vooraf het verloop van de crematie is besproken. U kunt hierbij een lijstje van sprekers samenstellen en ook kunt u uw eigen muziek uitzoeken. Als u het crematie verloop op foto, video of audio vast wil leggen dan is dat ook mogelijk. In sommige gevallen kan het crematorium dit voor u regelen en anders zult u dit zelf moeten doen. Het aan het crematorium hoe het verloop van de crematie precies verder gaat, er zijn crematoria waar de kist door de muur naar achteren gaat en zijn ook crematoria waar de kist nar beneden gaat, in sommige gevallen zullen de genodigden de aula verlaten terwijl de kist blijft staan. Uw uitvaart verzorger kan u over dit deel van de crematie informatie geven zodat u weet wat u moet verwachten. Na de plechtigheid zullen alle genodigden in de koffiekamer verwacht worden en dit deel van de crematie is voor een groot deel zelf in te vullen. Over het algemeen zal dit uit koffie en koek of cake bestaan maar ook belegde broodjes en soep zijn mogelijk. Volgens dit verloop crematie plannen kan goed zijn voor mensen die van ver gekomen zijn en vervolgens nog weer terug moeten rijden. Als u bijzondere wensen hebt is het verstandig om voorzien van voldoende informatie de crematie te bespreken met uw uitvaart verzorger. Niet bij alle crematoria is immers alles mogelijk al hebt u wel heel veel mogelijkheden om uit te kiezen.

Na de uitvaart plechtigheid zal een medewerker van het crematorium een aantal handelingen verrichten voordat de eigenlijke crematie kan beginnen. Volgens de wettelijke voorschriften zullen er een aantal papieren gecontroleerd moeten worden waar ook een laatste identificatie deel van uit maakt. Voor het verloop van de crematie is het belangrijk dat alle plastic en metalen delen van de buitenkant van de kist verwijderd worden. Dit wordt gedaan vanuit milieu oogpunt en om de oven te beschermen. Ook zal een vuurvast identificatie steentje in de kist worden geplaatst waaraan men later kan zien welke as het betreft. Het crematie verloop gaat verder met het verbranden van de kist, als de as is afgekoeld dan deze worden geruimd, het eventuele metaal er uit gehaald worden en worden vermalen. Tenslotte zal het crematie verloop verder gaan als de as in een asbus of aszak gedaan wordt die voorzien wordt van het identificatie nummer van het steentje. Ne de wettelijke termijn van dertig dagen kunt u de as in ontvangst nemen om er een urn mee te vullen of om de as uit te strooien. Het crematorium of uw uitvaart verzorger kunnen u gedetailleerdere informatie over crematie onderdelen geven.